In 2024 is de productie van groen gas met vijf procent toegenomen. De Nederlandse netbeheerders geven aan dat als het doel van 2 BCM groen gas in 2030 gehaald moet worden, de productie vanaf nu ieder jaar met 37 procent moet groeien. Robert Goevaers, directeur van het Platform Groen Gas: “Er moet echt iets gebeuren, nu staan we nagenoeg stil.”

De overstap op duurzame energie is een grote klus. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we in Nederland voldoende energie hebben. Groen gas is onmisbaar voor ons toekomstige energiesysteem omdat het één-op-één inzetbaar is als vervanging van fossiel aardgas. Het is gewoon beschikbaar. We kunnen groen gas in Nederland maken, direct transporteren en opslaan via het bestaande gasnetwerk. Zo zorgen we voor energie van eigen bodem van afval dat we anders weggooien en zijn we minder afhankelijk van energie uit andere landen.

Groen gasproductie 2024: 5% groei
In 2024 is er 294 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd, vijf procent meer dan in 2023. In 2023 groeide de groen gasproductie nog met 22 procent. Robert Goevaers, directeur van het Platform Groen Gas, is helder: “Dat de groei van de groen gasproductie tegenvalt komt onder andere doordat een kleine twintigtal vergisters aan het begin van 2024 een aantal maanden verplicht is stilgezet vanwege de amfetamine discussie in Noord-Nederland. Daar twijfel ik niet aan.”

Daarnaast zijn er ook installaties stilgezet vanwege te lage groen gas- en certificaatopbrengsten en omdat de inkoop van biogrondstoffen voor veel invoeders te duur was. Robert  Goevaers vult aan:  “Ook spelen de langlopende en onzekere vergunningverleningstrajecten én de onzekerheid over de bijmengverplichting een cruciale rol. Vooral als antwoord op de vraag waar groen gas uiteindelijk wordt ingezet: de gebouwde omgeving, transport of industrie? Het wordt hoog tijd dat er een eerlijk speelveld komt, zowel in Nederland als in Europa. Pas dan zal het aantal invoeders toenemen en komen investeerders weer in Nederland kijken.”

Hoewel de terugval in productiegroei te verklaren is, geven de netbeheerder aan dat de productiecapaciteit de komende jaren met 37 procent per jaar moeten groeien om in 2030 over 2 miljard BCM groen gas te kunnen beschikken. Hiervoor zijn drie zaken essentieel:

1. Regionale overheden moeten eigenaarschap krijgen voor productiedoelen en groen gaslocaties, zoals dit ook heeft geresulteerd in een sterke groei aan wind- en zonne-energieprojecten.

2. Het is cruciaal dat de bijmengverplichting per 1 januari 2026 ingaat waardoor energieleveranciers verplicht een deel groen gas moeten leveren.

3. Zolang er geen duidelijkheid is over de bijmengverplichting zijn projecten afhankelijk van SDE subsidie, die moet dan wel voldoende perspectief bieden. De bedragen die de minister voor dit jaar liet zien geven wat dat betreft nog weinig reden voor optimisme.

Tot slot is het wel erg opmerkelijk dat de SDE opties die zowel kunnen bijdragen aan het terugdringen van broeikas- als stikstofemissies of niet zijn doorgerekend (biologisch aanzuren van mest) of worden opengesteld voor een veel lager bedrag dan door PBL berekend.