Martien Visser is er klip en klaar over: transport, distributie en opslag van gas is vele malen goedkoper dan van elektriciteit of warmte.

Nederland wil aardgas uit de gebouwde omgeving verbannen. Er wordt volop geëxperimenteerd en nog fanatieker gestudeerd. Een walhalla voor consultants, die er een goed belegde boterham aan verdienen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat vervanging van aardgas door groen gas meestal de meest attractieve optie is. Nog meer wanneer dit gecombineerd wordt met een redelijke isolatie en hybride warmtepompen. Uitzonderingen daargelaten leidt groen gas tot de laagste maatschappelijke kosten en geeft het burgers de minste sores. De reden is eenvoudig: transport, distributie en opslag van energie van gas is vele malen goedkoper dan van elektriciteit of warmte. Bovendien ligt de gasinfra er al.

Dat is geen verrassende uitkomst. Omringende landen komen tot dezelfde conclusie. Het Britse Committee on Climate Change (CCC) kiest voor groen gas in de gebouwde omgeving en wil dat HR-ketels aan het einde van hun levensduur vervangen worden door hybride warmtepompen op groen gas. Onze buurlanden Duitsland en België vervangen Groningen gas door hoogcalorisch gas en breiden hun gasinfra gestaag uit, ten koste van olie.

“Groen gas wordt in Nederland op allerlei manieren gediscrimineerd”

Dat is geen verrassende uitkomst. Omringende landen komen tot dezelfde conclusie. Het Britse Committee on Climate Change (CCC) kiest voor groen gas in de gebouwde omgeving en wil dat HR-ketels aan het einde van hun levensduur vervangen worden door hybride warmtepompen op groen gas. Onze buurlanden Duitsland en België vervangen Groningen gas door hoogcalorisch gas en breiden hun gasinfra gestaag uit, ten koste van olie.

Lees meer