Vorig jaar pompte netbeheerder Liander een kwart meer groen gas door de leidingen. Het gas, afkomstig van mest, restafval en gft, produceert minder CO2 dan gewoon aardgas. In totaal stroomde er in 2019 ruim 40 miljoen kubieke meter groen gas door de leidingen.

Klein deel van het totale gasverbruik

Op het totale gasverbruik is groen gas nog steeds verwaarloosbaar. Slechts 0,7 procent van al het gas dat Liander leverde, was vorig jaar groen. Maar omdat groen gas een duurzamer alternatief is voor aardgas, wil de netbeheerder de levering toch zo makkelijk mogelijk maken. Producenten van groen gas benaderen de beheerder; Liander helpt hen vervolgens om het gas van dezelfde kwaliteit te maken als aardgas.

Zo helpt Liander onder andere het gas geschikt te maken voor hogedrukleidingen. Dat zijn leidingen die grote hoeveelheden gas transporteren naar grootverbruikers, zoals bedrijven. “Door het groene gas geschikt te maken voor het hogedruknet, hebben de producenten ook een afnemer in de zomer, wanneer de consumentenvraag naar gas lager is”, legt het persbericht uit.

Het groene gas heeft geen aparte pijpleidingen. Net als groene stroom wordt het in het netwerk gemengd met aardgas en komt er een mix bij de mensen thuis.

Regionale energiestrategie

Voor Liander is groen gas één van de oplossingen voor de energietransitie. Hoewel Nederland binnen een paar decennia helemaal gasloos moet zijn, kan groen gas helpen om plekken duurzaam te verwarmen als andere opties niet snel voorhanden zijn. “We denken ook mee met de regionale energiestrategieën in veel gebieden”, vertelt de woordvoerder. “We wijzen ze daarbij op de mogelijkheden van groen gas als minder vervuilende optie.”

Lees meer