Het Alkmaarse bedrijf SCW heeft de primeur. De eerste fabriek ter wereld die met water op hoge druk en hoge temperatuur afvalstromen kan omzetten in groen gas. Dit gas is van zo’n kwaliteit dat het geschikt is voor huishoudelijk gebruik en de industrie. De eerste kubieke meters zijn deze week rechtstreeks aan het landelijke gasnetwerk geleverd. Rob Jetten, Minister van Klimaat en Energie, bezocht SCW Systems maandag om dit heuglijke feit te vieren.

Hoewel nu voor het eerst kubieke meters groen gas op industriële schaal zijn geproduceerd, is de potentie van deze doorbraak enorm. Want volgens SCW en – haar eerste partner – Gasunie is hiermee realistisch zicht op grootschalige Nederlandse productie van zoveel groen gas dat daarmee het verbruik van 850.000 tot 1,5 miljoen huishoudens in 2030 volledig kan verduurzamen.

Volgens minister Jetten is deze unieke innovatie een heuglijk moment voor Nederland, juist nu de behoefte aan duurzaam gas zo groot is. “Een aantal jaren geleden was ik bij SCW en toen was het een prachtige presentatie met mooie vergezichten. Het is echt geweldig om dan vandaag hier door de hal te lopen, en te zien hoe snel de techniek is opgeschaald en je ook te realiseren dat hier op deze locatie groen gas is ingevoerd in het netwerk van Gasunie. Dus het is niet meer iets van een verre toekomst. Het kan vandaag de dag al, hier in Alkmaar.”

Hier kijkt u mee terug op een geslaagd werkbezoek.