Seine Roelofs (oud directeur)

Biogas Plus / Agro Energie Hardenberg

Biogas Plus realiseert biogasproductie-installaties, biogasopwerkingsinstallaties ten behoeve van de levering van groen gas op het aardgasnet, drooginstallaties, e.d. in Nederland en in het buitenland. Een van hun zelf ontworpen biogasinstallaties staat in Hardenberg. In die installatie worden mest en organische restproducten van de industrie door vergisting omgezet in biogas. De installatie begon met de productie van ca. 500 m³ biogas per uur en is gegroeid naar ca. 2.500 m³ biogas per uur.

No cure, no pay!

Mijn passie komt van mijn boerenafkomst. Vanuit die afkomst ben ik een opleiding biochemie, geochemie en landbouwchemie gaan doen. Ik was geïnteresseerd in biochemische processen die in de grond plaatsvinden en alles wat daarmee te maken heeft. Eerst heb ik twintig jaar in het onderzoek en schoonmaken van verontreinigde grond gezeten. Toen dat minder werd, had ik al veel gelezen en gezien over vergisters in Duitsland, en wilde dat in Nederland gaan doen. De eerste installaties in Nederland werden gebouwd door Duitse firma’s. Zij gaven na de bouw wat korte instructies en gingen er weer vandoor. Er was geen follow-up of begeleiding, waardoor meerdere installaties niet lekker liepen Toen ben ik me ermee gaan bemoeien. Mijn belofte was: “no-cure no pay, ik zorg voor twee maanden begeleiding en hij draait op volle toeren”. En dat werkte. Zo zijn we gestart in de business. Ik ben trots dat we Biogas Plus met twee man zijn begonnen, en in tien jaar tijd gegroeid zijn naar 35 medewerkers en inmiddels mede leidend in Nederland zijn. Daarnaast ben ik trots dat ik een grote installatie neer heb kunnen zetten in Hardenberg die zorgvuldig is opgebouwd en behoort tot een van de prachtige installaties in Nederland.

“Mijn passie komt van mijn boeren afkomst.”

De vergunning als keerpunt

Ik krijg de meeste energie van mijn werkzaamheden voor Biogas Plus, met name uit het overleggen met boeren en de acquisitie en projectontwikkeling. Om een project binnen te halen en een installatie neer te zetten is één ding, maar nog belangrijker is dat je weet: de boeren zijn er goed mee bediend. De mooiste momenten voor ons project in Hardenberg waren de momenten dat we de vergunning en de SDE-beschikkingen kregen. De uitbreiding naar een 200.000 ton vergunning was daarnaast een keerpunt, en we kijken uit naar het moment dat we de verwaarding van de dunne fractie digestaat helemaal onder de knie gaan krijgen. Mijn toekomstdroom voor over enkele jaren is dat we vloeibaar biogas en vloeibaar CO₂ maken, en dat het opwaarderingsproces van dunne fractie digestaat loopt als een trein en dat dit wereldwijd kan worden toegepast.

Belangrijkste lessen

De kracht van ons project in Hardenberg is dat we eerst klein zijn gaan bouwen. We zorgden dat we de geur vanaf de start onder controle hadden, en als iemand toch last had van de geur, losten we dat meteen op. Nadat we dat hadden aangetoond, hebben we een vergunning aangevraagd voor 200.000 ton, waar niemand bezwaar tegen heeft gemaakt omdat we in de voorgaande jaren nooit voor overlast hebben gezorgd.

“Ook bij bestaande installaties ga ik graag even koffie drinken. Dan vraag ik “Hoe gaat het? Hoe is het met input? Moet er nog uitgebreid worden?” Dan kan ik ze ook vaak helpen. Die gesprekken met boeren aan de keukentafel doe ik graag.”

Advies van Seine Roelofs

Zorg eerst dat je een uitgebreide vergunning hebt, en begin met de bouw van een installatie die je kunt overzien. Start een project waarvan je weet dat het een goede business case is, die je aankan en dat je geluids- en geuroverlast ten allen tijde voorkomt. Ga niet als een dolle zonder nadenken alles neerzetten dat vergund is, dan heb je kans dat je bijvoorbeeld vastloopt op onvoldoende input of problemen met de output. Zorg daarnaast dat je een goede adviseur hebt, zeker als je nieuw bent in de business. Er zijn zoveel dingen waar je lek op kunt gaan, dus je hebt een goede adviseur nodig.